Диабет


ДиетаПрепоръчителната диета при диабета не се отличава от тази за здравите хора, с тази разлика, че в зависимост от фазата на диабет, тя става все по-строга и задължителна. По въпроса за диетите има вече толкова много изписано - не е ясно има ли читатели за всичкото, а резултатите са повече от плачевни. В напредналите страни, където липсват проблемите на България, диетите са ежечасна тема на разговор. Писането за диети се е превърнал в мащабен бизнес, пише се какво ли не - често без никаква научна основа, с цел само да се привлекат читатели. Примерно, често ще прочете в купуваните списания, че "от секс се отслабва" - не защото някой е изследвал това, а защото е ясно, че се харесва на читателите. Какви ли не модни диети се появиха напоследък, най-противоречиви и все неуспешни. Явно е, че много още трябва да изучаваме човешкия организъм за откриване на хапчета за отслабване. За сега са ясни две неща, за които се знае, че са ефективни за отслабване, макар и да изискват повече воля и усилия - повече движение и по-малко храна.

Губейки наднормено тегло, нивото на кръвната захар се понижава и опасността от инфаркт и инсулт намалява многократно.

Доколкото заставаме зад тезата, че при диетите за отслабване най-важно е количеството храна и калориите, важността на вида на храната не може да се отрече. За нормален възрастен човек се препоръчват около 2000 килокалории на ден, като при по голямо тегло и повече физическа активност, нормата може да се увеличи обикновено до 2500, или съответно да се намали. Счита се, че ако задържим 1 седмица при хранене с около 1200 ккал на ден, ще отслабнем около 1 килограм. От тук веднага може да направим извода, че е добре да се храним с нискокалорични храни, които засищат. За целта може да разучим таблиците с килокалории за 100г. основни продукти, както и да следим надписите на всяка опаковка, преди да закупим или консумираме даден продукт. Към нискокалоричните и засищащи продукти спадат месата без тлъстини, въпреки че биват отричани поради други причини. Вероятно, споменавайки висококалорична и незасищаща храна, всеки би си помислил за шоколад. Това е и така, 100г. шоколад съдържат над 500ккал и с 4 шоколада лесно ще прехвърлите дневния си лимит, но ако следите надписите по храните ще видите че има и други не по-малко калорични и незасищащи храни - като всякакви вафли и сладки с много рафинирана захар. Внимание ще обърнем и на безалкохолните напитки със захар - едно шише от литър, което може да изпиете за минути без да усетите, има по над 1000 ккал. Пазара е наводнен и с "диетични" безалкохолни, които обаче съдържат "aspertame" (код Е951) - едно вещество, което много лекари се чудят как е одобрено за пазара и ако получите причернявания, които никога не сте получавали преди консумирането на подсладители, просто спрете подсладителите. Истината е проста и тя е в чистата вода. Напоследък много хора и от най-развитите в техническо отношение страни "откриват водата".

Знаем, че във всяка храна калориите може да се дължат на протеини, въглехидрати или мазнини. Счита се, че само при протеините има минимално изискване за около 65 грама на ден, които се набавят лесно, но ако не се набавят човек може да загуби мускулни клетки. Съществуват "протеинови диети", доста популярни сред азиатците, а и културистите, при което се консумира повече протеин. Многото протеин обаче може да увреди бъбреците. Повечето протеин не изгражда автоматично и мускули, за което се оказва, че са нужни и доста въглехидрати. По-важното в случая е, че ако не се изразходва енергията погълната с протеин или въглехидрати, те се превръщат в мазнини и се натрупват в мастните клетки, които в последствие се разграждат много трудно. Самите мастни клетки, веднъж появили се, дори не се разграждат. Те само се свиват и разширяват. За разлика от тях, мускулните клетки могат да се разрушават и тъй като те се създават чрез делене само до около 36 години, е желателно да ги пазим с поемане на достатъчно белтъчини (протеини) всеки ден. Други автори на диети обявяват мазнините като най-ненужни. Ако не консумираме обаче мазнини, трябва да консумираме въглехидрати, които пак може да се превърнат в мазнини. Още по лошо е, че и някои мазнини (като омега 3, 6 и 9 съдържащи се главно в маслините и рибата) се оказват жизнено необходими, а организмът не може да ги синтезира сам. Някои считат, че липсата на известни мазнини може да доведе до психически проблеми. Споменахме вече и че организмът може да се самопречиства чрез мазнини - холестерол HDL, а не чрез вода, която не може да ги разтваря. Преди 7-8 години се появи и диетата на доктор Atkins, който почина 2003-та година на 73 години - неясно дали от диетата си, при която се консумират само мазнини, за сметка на въглехидратите. Тази диета му донесе голяма популярност и състояние, като беше силно критикувана, че може да доведе до инфаркт дори и най-здравите хора.

Често организмът не желае да следва логиката на някои наши опростенчески заключения. Така например, ако погледнем бегачите на дълги разстояния, би трябвало да очакваме, че те ще са с най-малко телесни мазнини. Но такива се оказват не те, а спринтьорите на къси разстояния. Може би изборът на диета с балансирана и разнообразна храна се оказва на този етап, най-добрия избор. Най-лесно идеята на тази "диета" се вижда на "пирамидата на здравословното хранене". В САЩ тя е одобрена дори официално от правителството. Тази пирамида може да се види на много места, включително и на някои опаковки у нас - главно на храни за които пирамидата е като реклама. На върха на пирамидата са шоколади, яйца, сладки и наситени мазнини, които може да се консумират в малки количества един път дневно. Под тях са млеката, млечните продукти и месата, които може да се консумират ограничено, 2 пъти дневно. Може да се препоръчат максимално обезмаслените млека. Тук ще отбележим, че и маслото е храна със 100% животински мазнини от който може да се откажете изобщо. Може да го замените успешно със зехтин - опитайте, много е вкусно и здравословно. Не заменяйте маслото с маргарин, който отделя по стените на кръвоносните съдове още повече плака. Внимавайте и с някои кисели млека появили се у нас на пазара с големи надписи "без мазнини" и малки надписи "с 35% растителни", разбирай "неясни" мазнини. От месата, най-препоръчително е пилешкото, като кожата и видимите мазнини трябва да се отделят предварително. Най-непрепоръчително е свинското, което колкото и да се изчисти външно от мазнини, остава с над 30% мазнини. В пирамидата под млеката и месата, са зеленчуците и плодовете с до 4 пъти препоръчителна консумация дневно, а под тях са зърнените храни, с консумация до 6 пъти дневно. Не забравяйте да ограничавате количествата в тази пирамида.

Много важен е въпросът кога и колко често да се храним. Още древните китайци са изразили наблюденията си по този въпрос с поговорката "закуската изяж сам, обеда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага". Видяхме защо - неизгорените калории се натрупват в организма като мазнини. За диабетиците това е особено важно да се знае, тъй като с недостига на инсулин ситуацията се влошава. Желателно е да се яде по-често и преди физическа активност, която ще изгори погълнатите калории, както и по-бавно разграждаща се храна. Напоследък се говори често не само калоричност и състав но храните, но и за техния "глюкомичен индекс", който показва колко бързо дадена храна се разгражда. Най-бързо разгражданите храни, като рафинирана захар, трябва да се избягват задължително от диабетици. При изпиване на шише кока-кола, ще забележите че след 20 минути настроението ви се повишава. Това се дължи на захарта, а не на други съставки, която се разгражда много бързо, изпълва клетките ви с енергия и ви приповдига настроението. Скоро енергията изчезва, с нея и настроението ви пада дори под това преди изпиването на колата и ви се допива още една кола. Захарта и пристрастява, но малко и може да се откъснете от нея с малко усилия. При консумацията на чаша ориз може да погълнете същите калории както при една кола, но той ще ви поддържа организма с енергия (както и с белтъчини, витамини и други) до яденето след няколко часа.